Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent György napja
  2022-04-24 22:20:39, vasárnap
 
   
 


Ismerjük meg röviden életét!
Szent György előkelő család leszármazottjaként látta meg a napvilágot, a római birodalomban, a III. században, Kappadókiában. A fiatalember előtt fényes jövő állt, kiválóan forgatta a kardot, így katona lett. Magas pozícióba jutott és híven szolgálta a császárt. Az ígéretes karrier azonban derékba tört, a keresztények üldözését megtagadta és a császár ellen fordult. Ennek következményeként 303-ban kivégezték. Szentté avatták, egyike azon katonaszenteknek, akit a legtöbb egyház elfogad. A világon számos földrajzi hely őrzi nevét, gondoljunk csak a Szent György-hegyre a Balatonnál, de sok település elnevezésében is visszaköszön. Szent György sok ország és város védőszentje is, így Angliáé, Portugáliáé vagy Szerbiáé.

A szent egyik első magyar vonatkozása, hogy a korona alsó, úgynevezett bizánci részén az ő képe is látható. Az első csanádi székesegyházat Szent György tiszteletére szentelte Gellért püspök. Szent István bolgárok elleni hadjáratából is Szent György ereklyéivel tért haza, és a szent a középkorban virágzó nagy magyarországi népszerűségét tanúsítja, hogy számos nemzetségi monostor és templom választotta patrónusául. A középkori főnemesség Szent György kultuszáról tanúskodik, hogy a Báthoriak is őt választották családi patrónusuknak.

Egy igazi hungarikumról se feledkezzünk meg!
Egész Európában egyedülálló az a több mint 270 éves könyv, melybe Kőszegen mindig ugyanazon a napon belerajzolják a szőlőhajtásokat, ebből következtetve a majdani termésre. A Szőlőjövések könyvét természetesen senki sem veheti kézbe, de digitalizált változata megtekinthető a kőszegi Jurisich várban. A Kulturális Világörökségek közé bekerült a kőszegi jövések könyve. Érdekessége, hogy ebben a városban tradicionálisan kétnyelvűség volt, sőt, a legtöbb esetben a német nyelv rendelkezett bizonyos elsőbbséggel, ugyanakkor a Jövések Könyve minden egyes sora magyarul íródott. A könyv a szőlő fejlődésének három fontos periódusát tartalmazza, a Szent György-napi hajtások mellett a Lőrinc-napi fürtök rajzát, illetve a szüretről szóló feljegyzéseket. A könyv bejegyzéseiből megtudható az is, hogy melyik évben volt tavaszi fagy, mikor pusztított jégverés vagy kedvező volt-e az időjárás a szőlő érésekor. Néhol a borárakra és az értékesítési lehetőségekre is találhatóak adatok. A szőlőkönyv 1900-tól már feltünteti, hogy a jövéseket “fekete" vagy “fehér" tőkéről vágták-e le, 1930-tól pedig a dűlőnevek is szerepelnek az ábrák mellett. A rajzok többsége ceruzával készült, de vannak tollrajzok is. A könyv 1868-tól kizárólag színes képeket, főleg vízfestményeket tartalmaz.

Végül, de nem utolsó sorban április 25-e Márk, Pál napja a kukoricavetés és a búzaszentelés napja. A mise után a parasztok kereszttel és lobogókkal mentek ki a határba, ahol a pap megszentelte a vetést. A megszentelt búzaszálakból, hogy védelmet nyerjenek a gonosz erők ellen, a házaikba is vittek. Ennek a megszentelt búzának mágikus erőt tulajdonítottak, többek között gonosz űzésére használták. Volt olyan térség, ahol ebből a szentelt búzából koszorút készítettek, amit templomi zászlóra, keresztekre helyeztek, majd nyolc nap eltelte után levettek és a szántóföld négy sarkába helyezték jégverés ellen. De volt, hogy a beteg feje alá is helyezték gyógyítás céljából. A Szent György-napi harmattal együtt beletették a kovászba, hogy szépen megkeljen a kenyér. Terményjósló napnak is tartják e napot, ide tartozik e mondás:

“Ha megszólal a pacsirta, a béka, jó termést várhatsz, ellenben, ha hallgat a fülemüle, akkor változékony lesz a tavasz."

A valamennyiünket próbára tévő időszakban így e szép hagyományok kapcsán érdemes a kiskertekben szorgoskodni, hiszen az első zöldségek elvetése után lassan majd a földbe kerülhetnek a palánták. Hogy egy kis természetet csempésszünk magunk köré, ma már sok helyen elérhetők balkonon nevelhető paprikák, paradicsomok is. Aki pedig ezekkel nem akar bajlódni, azoknak ott az egynyári növények széles tárháza a különböző muskátliktól a bohócvirágon át a begóniáig, nebáncsvirágig más néven Pistikéig.
Kápolnai Nagy Ágnes
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: katonaszenteknek, valamennyiünket, tulajdonítottak, tradicionálisan, vízfestményeket, szőlőhajtásokat, nebáncsvirágig, világörökségek, bejegyzéseiből, feljegyzéseket, székesegyházat, kukoricavetés, elnevezésében, természetesen, népszerűségét, búzaszálakból, következtetve, magyarországi, belerajzolják, búzaszentelés, lehetőségekre, kappadókiában, hungarikumról, megtekinthető, patrónusuknak, visszaköszön, megszentelte, tiszteletére, paradicsomok, fejlődésének, keresztények, csempésszünk, kiskertekben, digitalizált, feledkezzünk, elsőbbséggel, római birodalomban, fiatalember előtt, ígéretes karrier, keresztények üldözését, császár ellen, legtöbb egyház, világon számos, szent egyik, korona alsó, első csanádi, középkorban virágzó, középkori főnemesség, igazi hungarikumról, napon belerajzolják, majdani termésre, kőszegi Jurisich, Szent György, Szent György-hegyre, Szent István, Egész Európában, Kulturális Világörökségek, Jövések Könyve, Szent György-napi, Kápolnai Nagy Ágnes,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Makszim Gorkij gondolata  Hogy lehet megtartani  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kellemes délutánt kívánok  Mindig jusson idő nevetni  Idő  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Reggel van  Tavaszi kép  A televizió nem a kultúrát kép...  Egy lelki imádság  Nem méltó hozzád  Fekete-erdő desszert  képre írva  Facebookon kaptam  Akarat  Idő  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Png nő  Makszim Gorkij gondolata  Fekete-erdő desszert  Esti kép  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Sokan azt tartják  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Nevem  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Radikális szeretet  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nevem  Soha ne kedvezz...  Egy bizonyos határt  Az igazi szeretetért rendszeri...  Akarat  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Julian Brass gondolata  Elköszönt  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Őrizkednünk kell...  Png férfi  Akarat  Albert Einsteinről  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Paul David Tripp Április 19  Szép napot kívánok  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Próbálj meg ...  Tavaszi kép  Akarat  Nevem  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  A kételkedés kezelése  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Adakozás  Éretlen vers  A másik dolog,  Egy bizonyos határt  Png férfi  A jó emberek mindig szépek mar...  A sors  Paul David Tripp Április 20  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Akarat 
Bejegyzés Címkék
római birodalomban, fiatalember előtt, ígéretes karrier, keresztények üldözését, császár ellen, legtöbb egyház, világon számos, szent egyik, korona alsó, első csanádi, középkorban virágzó, középkori főnemesség, igazi hungarikumról, napon belerajzolják, majdani termésre, kőszegi Jurisich, kőszegi jövések, városban tradicionálisan, legtöbb esetben, német nyelv, szőlő fejlődésének, szüretről szóló, könyv bejegyzéseiből, szőlő érésekor, értékesítési lehetőségekre, szőlőkönyv 1900-tól, jövéseket &#8220, ábrák mellett, rajzok többsége, könyv 1868-tól, búzaszentelés napja, mise után, parasztok kereszttel, megszentelt búzaszálakból, gonosz erők, megszentelt búzának, szentelt búzából, szántóföld négy, beteg feje, valamennyiünket próbára, kiskertekben szorgoskodni, első zöldségek, földbe kerülhetnek, egynyári növények, különböző muskátliktól, katonaszenteknek, valamennyiünket, tulajdonítottak, tradicionálisan, vízfestményeket, szőlőhajtásokat, nebáncsvirágig, világörökségek, bejegyzéseiből, feljegyzéseket, székesegyházat, kukoricavetés, elnevezésében, természetesen, népszerűségét, búzaszálakból, következtetve, magyarországi, belerajzolják, búzaszentelés, lehetőségekre, kappadókiában, hungarikumról, megtekinthető, patrónusuknak, visszaköszön, megszentelte, tiszteletére, paradicsomok, fejlődésének, keresztények, csempésszünk, kiskertekben, digitalizált, feledkezzünk, elsőbbséggel, hadjáratából, kétnyelvűség, szőlőjövések, muskátliktól, rendelkezett, értékesítési, szorgoskodni, választották, bohócvirágon, terményjósló, birodalomban, vonatkozása, változékony, szerepelnek, védőszentje, portugáliáé, úgynevezett, találhatóak, hagyományok, középkorban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 150 db bejegyzés
e év: 599 db bejegyzés
Összes: 9055 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1526
  • e Hét: 13042
  • e Hónap: 22064
  • e Év: 89829
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.